Catulli Carmina & Carmina Burana

1803 hittade Johan Andreas Schmeller en samling dikter och sånger som härstammar från 1100- och 1200-talet. Schmeller gav samlingen namn efter klostret där de upptäcktes även om senare forskning visar att de troligtvis har annat ursprung. Samlingen fick namnet Carmina Burana och gavs ut första gången 1847.
Den tyske kompositören Carl Orff tonsatte en del av dessa texter i mitten av 1930-talet och verket kom att heta Carmina Burana med undertiteln Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis, fritt översatt: Världsliga sånger för för sångare och körer beledsagade av instrument och magiska scenbilder.
Carmina Burana uruppfördes den 8 juni 1937, då precis som nu i en storslagen scenisk version som var en omedelbar succé. Denna gången, 80 år efter uruppförandet, är det regissören Maria Blom som iscensätter verket.
Efter succén med Carmina Burana fortsatte Orff att arbeta med vad som skulle komma att bli en triptyk. Mellan åren 1940-1943 tonsatte Orff texter av Catullus till det verk som kom att bli Catulli Carmina. Troligtvis var han inspirerad av Stravinskijs Les noces när han skrev Catulli Carmina för kör, solister och en uteslutande percussiv orkester bestående av endast pianon, fyra stycken, samt slagverk.
Dikterna handlar om de ungas tal om evig kärlek medan de möts av hån från de äldre vilkas motto är: Allt är bara ett spel, inget på jorden är evigt.
Kampen mellan de motsatta åsikterna förblir oavgjord.

Catulli Carmina & Carmina Burana
Musik: Carl Orff
Libretto: Catullus och Johann Andreas Schmeller (editör)
Regi: Maria Blom
Ljusdesign: Patrik Bogårdh

Sopran: Tuuli Lindeberg, Finland
Tenor: Alexander James Edwards, England
Baryton: Ola Eliasson, Sverige
Dalhallas Operakör och musiker
Dirigent: David Lundblad.

19 augusti
20:00
BOKA BILJETT

Hemsida: http://dalhallaopera.se

Information

Konserten slutar ca 22.30

Biljettpriser

Blå:

Grön: 425 kr

Röd: 825 kr

Gul: 825 kr


Serviceavgifter tillkommer

Se detaljerad karta

Enklaste sättet att boka din biljett är via vår internetbokning. Klicka på boka knappen för att boka din biljett. Du kan även boka via telefon genom våra biljettombud.

NORTIC 0455 - 61 97 00

Visit Dalarna 0771 - 62 62 62