fbpx

Infruset - Själens skrubbsår

I sommar är det äntligen Dalhallas tur att gästas av Infruset – Själens skrubbsår. Missa inte den hyllade musikföreställningen i en ny och för upplevelsen särskilt passande inramning. Dessutom sluter Falu Kammarkör under ledning av David Lundblad upp bakom Malmö SymfoniOrkester.

Dalasonen Björn Dixgård, i ledande roll vid sidan av Jacqline, Arja Saijonmaa och Hugo Hybinette Ermedahl, uttrycker:

– Dalhalla är en speciell plats. Med dess historia och möjligheterna att göra symfonisk musik är det en dröm att få presentera denna föreställning här. Att ta med Infruset – Själens skrubbsår till Dalarna, i närheten där vi skrev och spelade in allt, är som att komma hem, säger Björn Dixgård.

Under besöket hos oss i Dalarna leds Malmö Symfoniorkester (MSO) av italienska toppdirigenten Daniela Musca, och föreställningen förstärks av den danska trapetsartisten och dansaren Ida Frost.


Från succéalbum till hyllat mästerverk

Sedan Mando Diao öppnade våra ögon och öron för Gustaf Frödings dikter genom albumet Infruset (2012) har låtskatten hunnit bli både folkkär och prisad. Med albumet skrev Mando Diao in sig i den svenska musikhistorien, inte minst med hitlåten ”Strövtåg i hembygden”. Efter flera historiska Svensktopps-rekord röstade lyssnarna under programmets 60-årsfirande 2022 fram låten som den bästa någonsin på Svensktoppen.  Samma höst, tio år efter Infrusets födelse, var det urpremiär på Malmö Live Konserthus för musikföreställningen Infruset – Själens skrubbsår, där albumets låtar arrangerats om för Malmö SymfoniOrkester. Nyskriven musik tillkom, både låtar från Mando Diaos då nyutgivna “I solnedgången”, sprunget ur Gustaf Frödings och Karin Boyes dikter, och helt nya verk av dalaparet Hans Dixgård och Malin Holmlin.

Infruset – Själens skrubb blev en djupt berörande och vacker föreställning som gick för utsålda hus kväll efter kväll. Lovorden och hyllningarna överöste ensemblen och symfoniorkestern, och sen dess har kollektivet bakom mästerverket längtat efter att fler ska få dela denna starka musikupplevelse. Äntligen är det Dalhallas tur!


Om Infruset – Själens skrubbsår

Vårt Dalhalla skapar en vacker och poetisk inramning för musikföreställningen som antar en ny karaktär i mötet med kalkbrottet och vår omgivande natur.  Föreställningen innehåller musik, nycirkuselement och en ordlös dramaturgi. Handlingen rör sig runt det både fantastiska och svåra i att vara människa, och via musiken andas den glädje, sorg och eftertanke. Vi följer med i berättelsen om en människas liv, och musiken är rösten som för handlingen framåt. Berättelsen tar oss genom livsresan som gestaltas av de medverkande artisterna; från födelsen till barnet, genom ungdomen, den vuxne, den åldrande och slutligen döden. Allt med utgångspunkt från främst Frödings mörka diktning som fond, men också med hoppet och ljuset som en grundläggande del i visionen.


I rollerna möter vi
fyra solister i olika åldrar och från olika musikaliska genrer. I centrum står dalabördige Björn Dixgård tillsammans med ikoniska multiartisten Arja Saijonmaa, unga talangen Hugo Hybinette Ermedahl och stjärnskottet Jacqline vars framgångar i både Melodifestivalen och Idol förutspår en lysande framtid.  Genomgående i föreställningen möter vi också trapetsartisten och dansaren Ida Frost och Malmö SymfoniOrkester.

Infruset – Själens skrubbsår är ett samarbete mellan Björn Dixgård, Mando Diaos artistbolag Geshgore och Malmö Live Konserthus. Regissören Moqi Simon Trolin står för manus tillsammans med Björn Dixgård utifrån låtarnas texter. Sex olika arrangörer har involverats i musiken: Calle Rasmusson (även musikalisk samordning), Karl-Johan Ankarblom, Lina Nyberg, Ann-Sofi Söderqvist, Peter Danemo och Ulrika Emanuelsson.


Medverkande
Björn Dixgård
Arja Saijonmaa
Jacqline
Hugo Hybinette Ermedahl
Ida Frost, nycirkusartist

Malmö SymfoniOrkester
Daniela Musca, dirigent
Falu Kammarkör, under ledning av David Lundblad

Moqi Simon Trolin, regissör
Eilev Skinnarmo, scenograf
Anna Modéer Wiking, producent
Carlos Barth, producent Geshgore

Information

Åldersgräns 7 år

Serviceavgift 80 SEK tillkommer.