fbpx

Infruset - Själens skrubbsår

När Mando Diao öppnade ögonen – och öronen – på hela svenska folket för Gustaf Frödings dikter i det folkkära albumet Infruset blev det snabbt en stor succé. I november 2022 satte Malmö Live Konserthus upp musikföreställningen Infruset – Själens skrubbsår, där albumets låtar arrangerats om för Malmö SymfoniOrkester. Det blev en djupt berörande och vacker föreställning som framfördes under sju slutsålda föreställningar. I augusti 2024 kan en ny publik möta föreställningen i en helt ny inramning – på Dalhallas mäktiga scen och med Falu Kammarkör under ledning av David Lundblad som nytillskott.

Infruset – Själens skrubbsår är en scenisk föreställning som innehåller musik, nycirkuselement och en ordlös dramaturgi. Föreställningen handlar om det fantastiska och svåra i att vara människa och andas via musiken glädje, sorg och eftertanke. Musiken utgår från Mando Diaos hyllade album Infruset som i sin tur är sprunget ur Gustaf Frödings dikteroch “I solnedgången” som i sin tur är sprunget ur Gustaf Frödings och Karin Boyes dikter, samt texter av Dalmasarna Hans Dixgård och Malin Holmlin. Genom albumet skrev bandet in sig i den svenska musikhistorien, inte minst med den kanske främsta hitlåten ”Strövtåg i hembygden”.

I sommar framförs Infruset – Själens skrubbsår på en helt ny scen. Mäktiga Dalhalla kommer att skapa en vacker och poetisk inramning för konserten, som antar en ny karaktär i mötet med det imponerande kalkbrottet och den omgivande naturen. Återigen möter vi fyra solister från skilda genrer. I centrum stå Björn Dixgård – nu på hemmaplan – som delar scen tillsammans med ikoniska Arja Saijonmaa, Malmö SymfoniOrkester, Jacqline och unga talangen Hugo Hybinette Ermedahl. Malmö SymfoniOrkester (MSO) leds av italienska dirigenten Daniela Musca, och föreställningen förstärks av Falu Kammarkör under ledning av David Lundblad samt den danska trapetsartisten och dansaren Ida Frost.

Dalhalla är en speciell plats och med dess historia och möjligheterna att göra symfonisk musik är det en dröm att få presentera denna föreställning här, säger Björn Dixgård och fortsätter: Att ta med Infruset – Själens skrubbsår till Dalarna, i närheten där vi skrev och spelade in allt, känns som att komma hem!

Infruset – Själens skrubbsår följer publiken med i berättelsen om en människas liv, och musiken är rösten som för handlingen framåt. Berättelsen tar oss genom denna livsresa, som gestaltas genom de medverkande artisterna; från födelsen till barnet, genom ungdomen, den vuxne, den åldrande och slutligen döden. Allt med utgångspunkt från Frödings mörka diktning som fond, men också med hoppet och ljuset som en grundläggande del i visionen.

Mer om musikföreställningen
Produktionen är ett samarbete mellan Malmö Live Konserthus, Mando Diaos artistbolag Geshgore och Björn Dixgård. Idén och grund för föreställningen skapades av Carlos Barth, Mando Diaos manager, och Karin Karlsson, programchef vid Malmö Live Konserthus. Regissören Moqi Simon Trolin anlitades för att ta fram manus tillsammans med Björn Dixgård och honom utifrån låtarna/texterna. Sex olika arrangörer har involverats i musiken: Calle Rasmusson (även musikalisk samordning), Karl-Johan Ankarblom, Lina Nyberg, Ann-Sofi Söderqvist, Peter Danemo samt Ulrika Emanuelsson.

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester

Björn Dixgård

Arja Saijonmaa

Jacqline

Hugo Hybinette Ermedahl

Daniela Musca, dirigent 

Ida Frost, nycirkusartist

Falu Kammarkör

Moqi Simon Trolin, regissör

Eilev Skinnarmo, scenograf

Information

Åldersgräns 7 år

Serviceavgift 80 SEK tillkommer.