fbpx

Jesus Christ Superstar

I somras fick Linus Wahlgren & Co hela Dalhalla att koka tre kvällar i rad – nu är samma uppsättning tillbaka i den mäktiga utomhusarenan med konsertversionen av Tim Rice och Andrew Lloyd Webbers klassiska rockopera.

Linus Wahlgren och Laila Adèle spelar Jesus och Maria Magdalena, Peter Stormare är Herodes och som Judas och Pontus Pilatus ser vi Patrik Martinsson och Fred Johanson. Kapellmästare Carina E Nilsson fattar åter taktpinnen och Åsa Engman regisserar.

Om rockoperan
Det är originalversionen med Rice texter som spelas på Dalhalla. Det är väldigt lite pratad dialog i ”Jesus Christ Superstar”, nästan hela handlingen berättas i sång. Andrew Lloyd Webber och Tim Rice var bara 21 och 25 år gamla när de skrev den nu klassiska rockoperan. Musikalen gavs först ut som ett konceptalbum 1970 innan den fick premiär på Broadway 1971. Sedan dess har den spelats över hela världen, bland annat i Londons West End, ytterligare tre gånger på Broadway och turnerat i USA, Storbritannien och Australien, och setts av miljontals människor världen över. Den svenska urpremiären skedde på Scandinavium i Göteborg 1972 där nio föreställningar spelades och satte ett nytt publikrekord för arenan.

De medverkande
Linus Wahlgren
i rollen som Jesus har setts i bland annat ”Grease”, ”Rent”, ”30 grader i februari”, ”Solsidan”, ”Mördaren ljuger inte ensam” och ”The Book of Mormon”. Under hösten 2022 medverkar Linus i scenshowen ”Pernilla Wahlgren har hybris”.

Patrik Martinsson som spelar Judas är en av Sveriges mest etablerade musikalartister. Han debuterade i rollen som Judas i ”Jesus Christ Superstar” 1991, en roll som han gjort flera gånger, och han har sedan dess gjort roller i de flesta större musikalerna. Hans meritlista är lång: Engineer i ”Miss Saigon”, Berger i ”Hair”, Che i ”Evita”, Rum Tum Tugger i ”Cats” och Sam i ”Mamma Mia!” för att nämna några. Under pandemin har Patrik pluggat till sommelier på Restaurangakademien. Under hösten turnérar han med musikalkonserten ”Från Broadway till Duvemåla”.

Fred Johanson spelar Pilatus, en roll han även gjorde i filmen ”Jesus Christ Superstar” från 2000. Fred har stått på världens stora scener, varit flera år i West End och jobbat med artister som Tom Jones, Glenn Close och Pink Floyd. Han har släppt två soloalbum, skrivit en australiensisk listetta och gjort film och TV. Fred har gjort roller som Frollo i ”Notredame de Paris”, Jafar och Sultan i ”Aladdin” och Samuel i ”Footloose”. På Broadway har han gjort Max i ”Sunset Boulevard” på Palace Theatre. På Malmö Opera har han spelat Pilatus i ”Jesus Christ Superstar”, Juan Peron i ”Evita”, Javert i ”Les Misérables”, odjuret i ”Skönheten och odjuret”, en roll han även gjort på Göta Lejon och Göteborgsoperan.

Laila Adèle som spelar Maria Magdalena besitter en av Sveriges absolut starkaste soulröster och har kallats för både ”soulgudinna” och ”lill-Aretha”. Hon har bland annat tävlat i Melodifestivalen, varit sidekick till Tomas Ledin i hyllade krogshowen ”Skarpt läge”, samt satt upp den egna showen ”The Amazing Soul & Gospel Brunch” på Ystad Saltsjöbad. Utöver sin karriär som soloartist har Laila dessutom medverkat i ett flertal musikaler genom åren, däribland ”Little Shop of Horrors”, ”Hairspray”, ”Jekyll & Hyde”, ”Legally Blonde the Musical”, ”Miss Saigon”, ”Cabaret” och ”Rock of Ages” samt turnerat med musikalkonserten ”Från Broadway till Duvemåla” som hon även medverkar i under hösten.

För Peter Stormare var rollen som Herodes den första på en svensk teaterscen sedan han spelade Jean i nypremiären av Ingmar Bergmans uppsättning av ”Fröken Julie” på Dramaten i början av 90-talet. Peter säger själv att rollen som Herodes är en drömroll han inte kunde tacka nej till.

Tord Hansson som spelar Petrus är en väl omtalad musikalartist från Skåne. Efter examen vid Balettakademin i Göteborg 2012 har han sjungit i uppsättningar som ”Jesus Christ Superstar” i Åbo, ”Blodsbröder” i Falkenberg, varit på Sverigeturné med Disney Live och har deltagit i föreställningar som ”Les Misérables” och ”En gentlemans handbok i kärlek” på Wermland Opera.

Robban Högström som spelar Simon, bor sedan 2016 i London dit han flyttade för att studera på välrenommerade musikalskolan Urdang Academy. I år fick han Viktoria Toccas Musikalstipendium med motiveringen: ”Robban har en styrka och spänning i sitt sceniska uttryck som gjorde att han stack ut som favorit hos alla fem jurymedlemmar. Med en vacker röst och ett eget uttryck, där vi känner att han gjort tydliga val i sin tolkning av det valda materialet är Robban absolut en blivande stjärna på musikalhimlen och vi ser alla fram emot att följa honom vidare.”

Kristoffer Hellström i rollen som översteprästen Kaiafas är en framgångsrik musikalartist och skådespelare som bland annat tagit emot Lasse Lönndahls stipendie för sångare och frimurarnas musikstipendium. Han har medverkat i en rad välkända uppsättningar från ”Sunset Boulevard” i London i rollen som Adam till ”Les Misérables” i Tyskland som Grantaire.

Malena Tuvung, Sienna Sebek och Sofia Jung är föreställningens souls girls.
Malena har vi sett i huvudroller i musikaler som ”Jekyll & Hyde” på Malmö Operan och ”Cats” på Cirkus i Stockholm. Hon har också medverkat i Allsång på Skansen. Efter att ha studerat på Balettakademien i Göteborg var Malena bland annat solist på Wallmans salonger i Köpenhamn.
Siennas resa till att bli musikalartist startade på Lunds Dans- och musikalgymnasium där hon gick musikallinjen. Efter studenten bar det av till London där hon utbildade sig till musikalartist på Andrew Lloyd Webbers skola Arts Educational Schools och tog kandidatexamen 2015. Därefter har hon jobbat som musikalartist både på och av West End och 2017 även som musikalartist hemma i Sverige.
Sofia Jung är sångerska och musikalartist utbildad på Perfoming Art School i Göteborg. Efter examen har hon bland annat medverkat i musikalen ”Hair” på Göteborgsoperan och shower på Wallmans och Göta Lejon. Hon är nu aktuell i ”Häxorna i Eastwick” på Cirkus i Stockholm, och är även en av sångerskorna i soulbandet Sister Soul.

Filip Morel och Simon Rubin spelar präster. Filip har en bakgrund som både sångare och regissör. 2017 spelade han huvudrollen som Jesus i ”Jesus Christ Superstar” under elva föreställningar i Eksjö Kyrka. I våras regisserade han musikalen ”Legally Blonde” på Teatertolvan Olsbergs Arena.
Simon var redan som tolvåring med i musikalen ”Oliver!” och fick mersmak för musikalvärlden. Efter Balettakademiens musikalutbildning kom han in på drömutbildningen – Artisten vid Göteborgs Universitet där han nu studerar. Simon är redan är mycket lovande musikalartist vi hoppas se mer av i framtiden.

Föreställningens körledare Hanna Rydman är professionell sångare och musiker med enorma framgångar som körsångerska. Hon driver det välkända körkonceptet ”Joyvoice” med fler än 160 körledare och 22 000 sångare.

Orkestern leds av Carina E Nilsson, en av Sveriges mest framgångsrika kapellmästare. Senaste fyra åren har hon bland annat varit musikaliskt ansvarig och kapellmästare för succékonserten ”Från Broadway till Duvemåla”, ”Elvira Madigan” på Parkteatern och julturnén ”Änglaljus”.

Information
  • 7 juli 2023
  • 21:00
  • Blå 1090 SEK
  • Grön 790-590 SEK
  • Röd 990 SEK
  • Gul 990 SEK

Serviceavgift 80 SEK tillkommer.

Åldersgräns: 13 år
Parkeringen öppnar:
Entrén öppnar: 18:30

Visitation sker, läs mer.

Hemsida: