fbpx

Kristina från Duvemåla

Kristina från Duvemåla är utan att överdriva den största svenska musikalen genom tiderna. Den episka berättelsen baserad på Vilhelm Mobergs utvandrarepos är tidlös och berör på djupet med sin otroliga musik av Benny Andersson och texter av Björn Ulvaeus.

Den 9 och 10 augusti 2024 ges åter möjligheten att uppleva sånger som Du måste finnas, Guldet blev till sand, Hemma och Min astrakan live på scen när den storslagna konsertversionen av Kristina från Duvemåla återvänder till Dalhalla för två magiska kvällar.

 

I denna produktion, som tog hem kategorin “Årets Liveupplevelse” vid Dalecarlia Music Awards 2023, spelar Viktoria Tocca och John Martin Bengtsson huvudrollerna som Kristina och Karl Oskar. Robert gestaltas av Martin Redhe Nord, Ulrika av Evelyn Jons och i rollen som Fina-Kajsa/berättaren ser vi Marianne Mörck. För musiken står Dalasinfoniettan och dess kör under ledning av stjärndirigenten Anders Eljas.

 

MEDVERKANDE

 

Viktoria Tocca – Kristina

Viktoria Tocca har av amerikansk press sagts ha en av vår generations vackraste röster. Hon är utbildad vid musikallinjen på Balettakademien i Göteborg – en av Nordens absolut främsta inom området – och har en diger meritlista från utlandet, bland annat mottog hon 2016 IFPI Hongkongs pris som Bäst säljande klassiska artist för sitt album “Dark Waltz” och hennes album “Dream It” vann klassen “Vocal Album of the Year” på One World Music Awards i Storbritannien. Viktoria fick stor uppmärksamhet när hon knep huvudrollen som Sissi vid världspremiären av musikalen “Ludwig II” i Tyskland 2000-2001, och hon är en utav de yngsta sångerskorna någonsin att bli godkänd av Andrew Lloyd Webber att göra huvudrollen Christine i “Phantom of the Opera” som hon spelade i den danska urpremiären och två år framåt. Hon både producerar och medverkar i musikalkonserten “Från Broadway till Duvemåla” som turnerat i Sverige och spelat för utsålda hus sedan våren 2016 med uppehåll endast under pandemin. Hösten 2018 satte Viktoria upp Broadway-musikalen Broarna i Madison County och spelade huvudrollen som Francesca både vid Skandinavienpremiären på Maximteatern i Stockholm och därefter på Slagthuset i Malmö.

 

John Martin Bengtsson – Karl Oskar

John Martin Bengtsson är en av Sveriges “musikalfantomer” och är troligen den ende i världen som sjungit både titelrollen i The Phantom of the Opera och Raoul på tre olika språk; svenska, danska och engelska. På Cirkus i Stockholm medverkade han i ensemblen och gjorde flera uppmärksammade inhopp i titelrollen, och spelade därefter Raoul på Göteborgsoperan. Året efter alternerade han i rollen som Fantomen på Det Ny Teater i Köpenhamn följt av att bli inkallad som ’Emergency Phantom’ på The Phantom of the Opera World Tour. John Martin har spelat ledande roller i en lång rad musikaler både i Sverige och utomlands, bland andra Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Fame, Cabaret, West Side Story, Les Misérables och Wicked. Senast såg vi honom som Gaston i Disneys Skönheten och Odjuret på Malmö Opera. Som en av tre sångare i vokalgruppen Eclipse turnerade John Martin under flera år världen runt med deras Anders Bagge-producerade debutalbum i ryggen, men han har också har gett ut flera egna album varav det senaste är musikalprojektet PARTS med sina egna tolkningar av musikalernas stora hits. För sina insatser inom kulturen tilldelades John Martin Växjö Kommuns Kulturpris 2019.

 

Martin Redhe Nord – Robert

Martin Redhe Nord landade sin första storroll i svenska originaluppsättningen av Mamma Mia som spelades på Cirkus och Scandinavium 2005-2007. Därefter har han bland annat medverkat i High School Musical på Göta Lejon, Elvis på Glada Hudikteatern och gästspelade även med föreställningen i New York, The Book of Mormon på China Teatern, Häxorna i Eastwick på Cirkus och Next to Normal på Uppsala stadsteater. Martin var sidekick till Lena Philipsson i hennes jubileumsshow Min drömshow på Cirkus och Rondo 2011-2012 och året efter var han med i Melodifestivalens huskör. 2019 medverkade Martin både i Doobidoo tillsammans med Marsha Songcome och Så ska det låta tillsammans med Linus Wahlgren. Han är också röstskådespelare och har gjort röster i bland annat Disneys Zootropolis och Frost 2. När Martin 2018 spelade huvudrollen i Göteborgsoperans uppsättning av Ringaren i Notre Dame skrev Svenska Dagbladet “Martin Redhe Nord som Quasimodo, ett fynd som sjunger längtan med kraft, nerv och värme”.

 

Evelyn Jons – Ulrika

Evelyn Jons är utbildad vid Balettakademien i Göteborg och Teater- och Operahögskolan vid Göteborgs universitet. Hon är idag en sångerska med imponerande bredd som som gjort ledande roller i musikaler som Les Miserables, Chicago, Tolvskillingsoperan och West Side Story på scener runt om i hela Skandinavien. I sin hemstad har hon på Göteborgsoperan gestaltat huvudrollerna i Chess, Cats och Guys and Dolls. Hon är återkommande solist med orkestrar som Trondheim Symfoniorkester, Norrköping Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester och Göteborgs Symfoniker, för vilka hon på uppdrag producerat konserter med musik av Leonard Bernstein, George Gershwin, Björn & Benny m fl. Evelyn har skrivit flera egna föreställningar på uppdrag av bland andra Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperan och Värmlandsoperan. Soloshowerna Det är synd att jag blev vacker istället för rik!, Bortom din horisont, My Rhapsody in Blue och nu senast Min kompis Terje har spelats framgångsrikt på olika scener i Sverige. Hon har även producerat flera skivor med egen repertoar. Evelyn Jons tilldelades 2013 Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kulturs stipendium för “sitt breda, mångsidiga och passionerat nyfikna skapande”.

 

Marianne Mörck – Fina-Kajsa/Berättare

Marianne Mörck är en sångerska, skådespelare, komedienne, regissör och en stor personlighet som i princip hela svenska folket tog till sina hjärtan när hon var SVT:s julvärd 2019. Det är nästan omöjligt att räkna upp alla stora roller hon gjort på scenen. Hon har sjungit huvudroller i ett flertal operor och musikaler och hon har även regisserat pjäser och operor på Malmö Opera, Drottningholmsteatern, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan, Stockholms stadsteater samt uppsättningar i Finland, Sydkorea och på Estniska Nationaloperan i Tallinn. Marianne har också medverkat i en mängd TV-serier och filmer, bland annat Wallander, Bonusfamiljen, Sjölyckan, Stjärnorna på slottet, Pensionärssurfarna och hon guldbaggenominerades till Bästa biroll för Nelly Rapp – Monsteragent. Marianne är flerfaldigt prisbelönad: Thaliapriset, Guldmasken, Malmö Stads Kulturpris, Årets skåning, Sydvenskans Kulturpris, Kvällspostens Edvardpris, Litteris et Artibus och blev utsedd till Årets TV-stjärna på QX Gaygala 2020 för att nämna några.

 

Ängla Sigfridsson – Elin

Ängla Sigfridsson har trots sin ringa ålder redan hunnit medverka i ett flertal musikaler. Bland de roller hon tilldelats finner vi bland andra Gretl Von Trapp i Sound of Music, Skorpan i Bröderna Lejonhjärta, Ronja i Ronja Rövardotter och Pepper i Annie. 

 

Walfrid Lindsgård – Danjel/Thomassen

Walfrid Lindsgård är utbildad vid musikalprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han har bland mycket annat gjort roller i musikaler och operetter som Die Fledermaus, Cats, Vita Hästen, West Side Story, Familjen Addams och Little Shop of Horrors.

 

Jakob Stadell – Pastor Jackson

Jakob Stadell är en av Sveriges mest meriterade musikalartister som gjort stora roller i produktioner som Evita, Rock of Ages, Jesus Christ Superstar och inte minst RENT -där han belönades med en Guldmask i kategorin ”Bästa manliga huvudroll”.

 

Petter Snive – Abbott

Petter Snive är utbildad vid Balettakademiens musikallinje i Göteborg och har tidigare medverkat i Kristina från Duvemåla på Göteborgsoperan samt Cirkus i Stockholm, då i rollerna som Karl Oskar, Robert och Arvid. Vidare har Petter bland annat spelat en av huvudrollerna i Green Days rockmusikal American Idiot i Stockholm, Enjolras i Les Misérables, Fridolf i Min Vän Fascisten samt Johan Hult Fucking Åmål på Teater Västernorrland.

 

Björn Thudén – Brusander/Nöjd

Björn Thudén är utbildad vid Balettakademien i Göteborg och har gjort en lång rad roller i de flesta stora musikalerna. Däribland just Kristina från Duvemåla, samt även Phantom of the Opera, Les Misérables, Miss Saigon, Sound of Music, Chess och många fler.

 

Dirigent – Anders Eljas

Anders Eljas är en av Sveriges mest framstående kompositörer, arrangörer, ackompanjatörer och kapellmästare. Han var bland annat Kjerstin Dellerts personliga ackompanjatör och har turnerat med artister som ABBA, Björn Skifs, Lasse Berghagen, Magnus Uggla, Povel Ramel och Lill-Babs. På musikal- scenen är han mest känd för att ha arrangerat, orkestrerat och dirigerat Chess samt originaluppsättningen av just Kristina från Duvemåla.

Information

Åldersgräns 7 år

Serviceavgift 80 SEK tillkommer.