fbpx

 OM DALHALLA

Dalhalla_kvall

Historia

För 360 miljoner år sedan föll en meteor från rymden. Den föll över Dalarna och resultatet blev Siljansringen och den omkringliggande Siljansbygden. Hela traktens berggrund påverkades och bildade en spännande sammansättning i färgrika vertikala ränder som är olika jord­ och berglager, varav kalk har blivit lätt att komma åt. Dalhalla, eller Draggängarna som det tidigare hette, är namnet på ett f d kalkbrott, mitt i skogen utanför Rättvik, där brytningen upphörde 1990. Under ett femtiotal år sprängde och grävde man fram det som nu blivit förutsättningen för Dalhalla, en akustiskt utformad arena med mått som bildar ett slags idealiskt gyllene snitt, fast i tre dimensioner. Ett lyckokast, som gör att Dalhalla kan jämställas med kända scener i antikens Grekland och Italien.

En unik utomhusarena

Dalhalla är idag en internationellt etablerad spelplats och bl. a beskriven som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. Under perioden juni till september erbjuder Dalhalla 20-­25 evenemang med både svenska och internationella artister inom olika musikstilar.

Naturligt grön akustik

Margareta Dellefors, Dalhallas grundare och initiativtagare, besökte pingsten 1991 kalkbrottet Draggängarna för första gången. Hon förvånades över den fantastiska akustiken och såg omedelbart möjligheterna att skapa en musikarena på internationell nivå.

Arenans mått ger utmärkt resonans och lagom lång efterklang, i klass med både antika amfiteatrar och konserthus runtom i världen. Den unika miljön hänför tusentals besökare varje år och världsartister som besökt Dalhalla beskriver det som något alldeles unikt.

De skrovliga kalkväggarna gör att ljudet inte blir för hårt eller att ekon uppstår, och publiksektionernas utformning bidrar till att ljudbilden är bra var man än sitter. Regn och blåst, vilket är en del av den svenska sommaren, kan dock påverka akustiken.

 

FAKTA 

Kalkbrottets mått: 400m x 175m x 55m

Publikkapacitet
Sittplats med vatten framför scen: ca 4800
Sittplats med parkett: ca 5400
Med Ståplats: ca 6000

TIDIGARE KONSERTER

Vilka artister har spelat på Dalhalla?
Här hittar du en sammanställning av konserter i Dalhalla från 2009 – 2019.

TIDSLINJE

Hur har Dalhalla utvecklats till vad det är idag?
Här hittar du en summering av år för år sedan Dalhalla grundades.