fbpx

Om Dalhalla

En unik arena

Dalhalla är en internationellt etablerad evenemangsarena som bl. a beskrivits som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. Här arrangeras under sommarhalvåret ett brett utbud av evenemang med över 100 000 besökare. Till arenan kommer både svenska och internationella kända artister inom olika musikstilar. Publikrekordet under en kväll slogs 2023 av KISS med 6156 besökare.

Från kalkbrott till arena

För 360 miljoner år sedan föll en meteor från rymden. Den föll över Dalarna och resultatet blev Siljansringen och den omkringliggande Siljansbygden. Hela traktens berggrund påverkades och bildade en spännande sammansättning i färgrika vertikala ränder som är olika jord­ och berglager, varav kalk har blivit lätt att komma åt.

 

Dalhalla, eller Draggängarna som det tidigare hette, är namnet på ett f d kalkbrott, där brytningen upphörde 1990. Under ett femtiotal år sprängde och grävde man fram det som nu blivit förutsättningen för Dalhalla, en akustiskt utformad arena med mått som bildar ett slags idealiskt gyllene snitt, fast i tre dimensioner. Ett lyckokast, som gör att Dalhalla kan jämställas med kända scener i antikens Grekland och Italien.

Naturligt grön aukustik

Margareta Dellefors, Dalhallas grundare och initiativtagare, besökte pingsten 1991 kalkbrottet Draggängarna för första gången. Hon förvånades över den fantastiska akustiken och såg omedelbart möjligheterna att skapa en musikarena på internationell nivå.


Arenans mått ger utmärkt resonans och lagom lång efterklang, i klass med både antika amfiteatrar och konserthus runtom i världen. Den unika miljön hänför tusentals besökare varje år och världsartister som besökt Dalhalla beskriver det som något alldeles unikt.

De skrovliga kalkväggarna gör att ljudet inte blir för hårt eller att ekon uppstår, och publiksektionernas utformning bidrar till att ljudbilden är bra var man än sitter. Regn och blåst, vilket är en del av den svenska sommaren, kan dock påverka akustiken.


Kalkbrottets mått: 400m x 175m x 55m

Publikkapacitet

Sittplats med vatten framför scen: ca 4800
Sittplats med parkett: ca 5400
Med Ståplats: ca 6000

Vilka artister har spelat i Dalhalla genom åren?

Hur har Dalhalla som arena utvecklats genom åren?